Rólunk

A Könyvkerék Egyesületet 2021 utolsó napjaiban jegyezték be, miután néhány alapítónk informális és „kisipari” módon már hosszú évek óta alakítgatta a szervezett könyvmentés sajátos, nem-piaci gyakorlatát. Ezt folytatjuk most egyesületi formában.
20 alapítónk különb-különbféle módon nevezhető a könyv és a nyomtatott kultúra szerelmesének. Nemcsak különleges könyv-térkép- és sajtógyűjtemények gazdáiként és szorgos építőiként: van köztünk könyvtörténész, térképtörténész, kultúraszociológus, képzőművész, könyvbútorokat készítő, könyvtáros végzettségű asztalos, könyvszerető gépjárművezető, óvodapedagógus és informatikus, volt egyetemi rektor, aktív egyetemi oktató, közgazdász vagy épp energetikus.
Önkénteseink átveszik, tárolják, és potenciális felhasználókhoz juttatják el azokat a könyveket, amelyekkel kapcsolatban ismerik a létező igényt. Másképpen: a kínálat (a feleslegessé vált, felajánlott és átvett) könyveket kapcsolják össze a kereslettel, ezzel a közvetítő funkcióval járulva hozzá a könyvkultúrában oly jellemző értékpusztulás enyhítéséhez. Erre utal választott nevünk is: a könyvkerék (amely régvolt korok létező, izgalmas szerkezete volt egykor) jól kifejezi, hogyan hozzuk mozgásba a könyveket, hogy végül tartalmuktól, állapotuktól, értéküktől függően a legmegfelelőbb helyen landoljanak.
De Könyvkeréknek hívjuk azokat a fizikai helyszíneket is, ahol a befogadás, a raktározás, a válogatás, a majdani felhasználókkal történő kapcsolattartás és könyvkulturális eseményeink zajlanak. A Könyvkerekek remélhetőleg gyarapodó hálózatának sajátossága, hogy nyugdíjas önkéntesek és közhasznú munkát végző középiskolások látják el a napi feladatokat.
Tevékenységünkről önálló menüpontban tájékozódhatnak az érdeklődők, és ott mutatjuk be részletesebben azokat a hosszabb távú, merészebb terveket és álmokat is, amelyekből minél többet szeretnénk megvalósulni látni a jövőben. Bízunk benne, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk tagként, önkéntesként, vagy segítséggel.
Mire lehet szükségünk? Könyvespolcokra, szervezőmunkára, telefonos kapcsolattartásra, szállítási kapacitásra, befogadóhelyre, raktárkapacitásra, épületfelújításhoz nyersanyagra és különböző szakmunkákra. Pályázati forrásból vagy felajánlásból szeretnénk egy furgont, buszlimuzint, vagy nagyobb mennyiségű dobozt felvenni képes kombi személyautót beállítani könyvek és könyvbútorok szállításához. De az is elég, ha valaki időnként rápillant a híreinkre, hogy lássa, mi történik a Könyvkerék környékén.

Rólunk írták

Érd Most 2022. november 16. Kézből kézbe: így forog az érdi Könyvkerék
Érd Most 2024. április 26. Forog a Könyvkerék, ki tudja, hol áll meg
Háromká (Könyv, Könyvtár, Könyvtáros) 2024/2. sz. Merre forog a Könyvkerék?